Cercar en aquest blog

dilluns, d’octubre 20, 2008

l'ecologisme arribarà amb la fi de la història

Primerament, avisar que una afirmació com la del títol d'aquest article és fonamenta tant sols en el fet de que ho dic jo, en un dia com avui i punt. A partir d'aquí fer més o menys cinc cèntims de què va l'assumpte.
Definitivament ens trobem espectadors i protagonistes d'un canvi d'era. El món en aquest darrer segle ha pres un rumb que ens porta a una situació mai vista. Ara és patent la necessitat d'una nova consciència, d'una nova cosmovisió, cal adaptar-se a una nova situació i estar-hi a l'altura. La globalització que es dona en tots els àmbits, cultural, econòmica, mediambiental, canvia la percepció de la realitat.
Aquesta nova situació fa que els problemes despresos d'una localitat d'un punt del planeta puguin afectar a una altra localitat d'un continent diferent.
L'augment de la implementació de la tecnologia, la tecnificació de les nostres vides fa que ja no en poguem respondre ni ser gestors individuals de la pròpia existència, la tecnificació en tots els àmbits comporta que per a qualsevol qüestió haguem de recórrer a tècnics, i ja ningú sap res del cert, no hi ha coneixement global, tant sols problemes globals que requereixen una organització global.
L'ecologisme és un exemple de presa de consciència planetària global, pensar com a ciutadà del món. No deixa però, de ser quelcom només present de manera simbòlica, perque l'ecologisme no es troba implantat ni en l'economia ni en la indústria. Encara no és el moment de canviar, els canvis no es donen per caprici sinó per necessitat, quan desapareixi la contingència de l'ecologisme aquest s'implementarà. Quan no hi hagi més remei que responsabilitzar-se del medi-ambient això succeirà, no abans. És per això que crec que al igual que Karl Marx creia que calia dur el capitalisme fins a l'extrem per a consumir-lo i assolir la fi de la història pot ser que hagi de succeir així en tot d'altres aspectes, no tant sols en la organització d'un conjunt de persones associats a un terreny rodejat de fronteres que se'n diu estat.
El major favor per tant que podem fer a l'ecologisme és accelerar aquest procés consumint, no reciclant i potenciant tant com puguem la destrucció del medi ambient a nivell planetari, ja que tant sols d'aquesta manera la obligatorietat d'una reacció al problema afectarà a governs i estaments a nivell planetari.