Cercar en aquest blog

dilluns, de setembre 29, 2008

La salut




Doncs arriba un punt que potser val la pena de voltar una mica al voltant de la qüestió sobre el què és la salut.
No dic que sigui el que vaig a fer jo amb aquest escrit, tant sols vull manifestar que val la pena de pensar-hi al respecte.
Sobretot perquè la salut ha sigut un bé preuat, un objecte de desig, vaja.
La qüestió és que normalment o al menys popularment la salut es considera un fi en si mateix, és a dir que la raó de ser de la salut és la salut mateixa, vaja com si estant sa, ja n'hi hagués prou.
D'acord, ja se sap que la vida no és tant senzilla i que tot i que cal molts ingredients per a anar tirant amb el cap ben alt, sembla ser que tenir salut hi juga un paper força important. Doncs bé, sí que això generalment sol ser així, però voldria puntuar que la salut no és un fi en sí mateix, sinó que és un mitjà, un mitjà per a què? Aquí és on hi hauria la discusió, caldria trobar quin és el sentit de la vida, si és la felicitat, si és quelcom relacionat amb la ètica i la dignitat, si el sentit de la vida és en la vida mateixa o fora d'ella, vaja a part de tot els dogmes religiosos existents al voltant d'aquest tema...
Doncs resulta que la cosa sembla ser que no és del tot clara... vull dir que fora difícil de poder fer una afirmació rotunda i universal, per exemple establir una relació entre salut i felicitat o criticar el paper de la salut per a viure una existència dotada de sentit. I a més a més si ens ho mirem des d'una òptica occidental i occidentalista, on prima l'individualisme i una moral que dicta que cadascú ha de tenir els seus propis ideals i aspiracions, on cadascú ha de fer-se la seva felicitat i on tot és possible (ja se sap que en realitat res d'això és així, però això ja és un altre tema) sembla impossible de dictaminar quin és el valor real de la salut.

Però jo intueixo que la cosa té que a veure amb fer per manera de llevar-se cada dia de bon humor, i a mi quan em fa mal algun lloc mantenir el bon humor s'em fa difícil.

Clarificat això, ja podem desviar la vista cap a un altre angle del paisatge de la vida.